BEGIN OVERZICHT LIMBURG OVERZICHT PER SOORT ZUTENDAAL


   Foto (2007) Willy Leenders
   In de muur, de sleuf waar op het middaguur de zon doordringt.



vergroot met een klik


Zutendaal

Kerk van Wiemesmeer
Zuidelijke muur
Middagzonnewijzer
Bouwjaar: 1936 / restauratie 2006
Ontwerp: kanunnik J. Coenen
Berekening voor de restauratie: Willy Leenders
Spreuk: HOC EST DILUCULUM FULGEAT LUX (Hier breekt het licht door, laat het schijnen)


Bijzonderheden

De kerk van Wiemesmeer werd gebouwd in 1935 en 1936 als een replica van de verdwenen kerk van de cisterciënzerinnen- abdij van Hocht in Lanaken. De bouwheer, kanunnik J. Coenen, was historicus, gespecialiseerd in de geschiedenis van de bouwkunst. Hij liet aan de kerk allerlei ornamenten aanbrengen waaronder een middagwijzer. Men spreekt ook van ‘zonneladder’, zinnebeeld van Gods weldaden, verwijzend naar de bijbeltekst: “Als de zon op haar hoogtepunt staat, zult ge hulp krijgen.”

In de muur van de kerk boven het dak van de sacristie is er een sleuf die aan de binnenkant van de kerk boven het doksaal uitmondt op een rechthoekige opening van ongeveer 20 cm hoog. Precies op het middaguur laat die het zonlicht door. Dat werpt op de vloer een lichtvlek. Dit is dus een zonnewijzer voor slechts één uur, het middaguur.
Voor de datums 21 juni en 21 december zijn de plaatsen waar de lichtvlek dan valt, gemarkeerd. Ook de plaats in de middengang waar de lichtvlek valt, is gemarkeerd.

Onder op de balustrade van het doksaal staat het chronogram (jaarvers): HOC EST DILUCULUM FULGEAT LUX.
(Hier breekt het licht door, laat het schijnen)
Het woord DILUCULUM heeft hier zijn oorspronkelijke etymologische betekenis 'LICHTDOORBRAAK’. Later kreeg het woord de verengde betekenis 'DAGERAAD' (het ogenblik dat het licht ’s morgens ‘doorbreekt’).


De letters in het chronogram die ook een Romeins cijfer voorstellen zijn groter aangebracht dan de andere letters. Als je de waarde van die Romeinse cijfers samentelt is de som gelijk aan 1936, het jaar waarin de kerk werd ingewijd.