BEGIN OVERZICHT LIMBURG OVERZICHT PER SOORT GENK


   Foto (2009) Jos Geusens



vergroot met een klik


Genk

Paesteblookstraat 15
Privétuin
Geïnclineerde noordwijzer
Bouwjaar: 2009
Ontwerp en constructie: Jos Geusens
Berekening: Willy Ory

Spreuk:
DE SCHADUW VAN DE TIJD (Nederlands)
(Grieks)
(uit te spreken als: HÊ TOE CHRONOE SKIA)
TEMPORIS UMBRA (Latijn)

Bijzonderheden

Deze zonnewijzer op een arduinen steen van 220 cm x 65 cm is noordgericht en heeft een helling van 15,6°. Dit is de hoek die de stralen van de zon maken omstreeks 21 december 's middags. De zon staat dan op die dag het hoogst maar van alle middagen van het jaar het laagst. Ze bereikt net het bovenvlak van de steen. De rest van de dag bereikt ze dat niet en schijnt onder de steen door.

In de lente en de zomer bereikt de zon het bovenvlak van de steen gedurende de hele periode tussen zonsopgang en zonsopgang. De rest van het jaar slechts een deel van die periode. Dat deel wordt almaar kleiner naarmate de datum van 21 december dichterbij is. Op die dag heeft de zon slechts heel even contact met de zonnewijzer om op het middaguur de tijd aan te geven.

Vanuit de woning zien de bewoners de zon op de zonnewijzer, het hele jaar door, zij het omstreeks 21 december slechts heel even.

De stijl die de schaduw geeft is, zoals steeds bij een poolstijlzonnewijzer op het noordelijk halfrond, naar het noorden gericht met een helling t.o.v. het grondvlak gelijk aan de breedtegraad, hier 51°. Met het vlak van de steen maakt de stijl dus een hoek van
51 +15,6 = 66,6°.


Eigenaar Jos Venken liet de Nederlandse zonnewijzerspreuk ook in het Grieks en in het Latijn aanbrengen en reageert hiermee tegen de teloorgang van de opleiding in deze klassieke talen in het secundair onderwijs.